8.mars
Da er det snart 8.mars, den internasjonale kvinnedagen. I den forbindelse hadde min lokalavis, Adressa, denne helgen fokus på hva folk forband med ordet feminisme. De møtte folk på gaten og de fikk spørsmålet; “Hva forbinder du med ordet feminist?”.
Og hva betyr så ordet feminisme? Dette er definisjonen; “Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler primært om kvinnefrigjøring, men også om frihet, likestilling og rettferdighet for alle”(Store norske leksikon).
Jeg lot meg både irritere og forundre over svarene. En så for seg en usminket Rødtpolitiker. Flere svarte at de oppfattet seg som feminister, men flere sa også at de ønsket likestilling mellom kvinner og menn, men de var ikke feminister. Det fikk meg til å undres over om vi er redde for å kalle oss for feminister. At det å titulere seg som feminist blir sett på som noe revolusjonært. For om vi leser definisjonen av ordet så er vel stort sett alle sammen feminister. Vil tro at alle ønsker frihet, likestilling og rettferdighet for alle?
Det er altså ikke forskjell på likestilling og feminisme, men allikevel opplever jeg at det lettere å si at man er for likestilling enn at man er feminist. Er du også usikker på om du er feminist? Her kommer noen forslag til bøker du kan lese. De vil kanskje gi deg innsikt og andre perspektiv på kvinnerollen. Og kanskje kan du etterpå si høyt og tydelig at du er feminist.
F- ordet; 155 grunner til å være feminist, Marta Breen
Vi burde alle være feminister, Chimamanda Ngozi Adichie
Et eget rom, Virginia Woolf
Det skjer nå, Fortellinger fra en feministisk revolusjon, Helena Brodtkorb m.fl
Hvordan bli (en skandinavisk) feminist - 20 veier til mer likestilling på jobben, i livet og kjærligheten, Marta Breen
Hurra for 8.mars!